Burun Estetiği Ameliyatının Püf Noktaları Nelerdir?
Estetik burun ameliyatı burnunuzun boyutlarını düzeltmek, burun ucunu yeniden şekillendirmek, burun kemerini ortadan kaldırmak, üst dudak ile burun arasındaki veya burun kökü ile alın arasındaki kötü açıyı düzeltmek amacıyla uygulanan estetik bir ameliyattır. Bu değişikliklerin hepsi tek ameliyatla gerçekleştirilir.
Çoğu burun ameliyatındaki kesiler burun kanatlarının iç kısmından yapılır ve oradan çalışılır. Bazı tekniklerde ise burun ile dudak bileşkesinden biraz yukardan bir kesi kullanılmaktadır. Kesi, cerraha kemik ve kıkırdakları kesmesi, traşlaması, yeniden şekillendirilmesi ve dış görünüşünü değiştirmek amacıyla manevra yapması için giriş kapısı sağlar. Burun kanatlarının içinden yapılan ameliyatlara kapalı burun ameliyatı, burun ucu ile dudak arasından kesilerek yapılan ameliyata da açık burun ameliyatı denmektedir.
Burun estetiği ameliyatı için en uygun yaş 17 yaşından sonrasıdır. Burun yüz bölgesinde gelişimini en son tamamladığından bu yaşa kadar beklenmesi uygun olacaktır.
Burun ameliyatı olmak isteyenlere tavsiyem lokal anestezi altında bu ameliyatı olmamalarıdır. Lokal anestezi altında yapılması hastanın huzursuzluğunu artırdığı gibi ömrünün sonuna kadar unutamayacağı birkaç saat yaşamasına neden olacaktır. O nedenle ben ameliyatlarımı genel anestezi veya sedoanaljezi altında gerçekleştiriyorum. Ayrıca burun estetiği ameliyatı mutlaka bir ameliyathane ortamında yapılmalıdır.
Burun ameliyatı sırasında burun kemikleri, kıkırdakları yeniden şekillendirilir ve ameliyat yaklaşık bir veya 2 saat sürer. Takiben kemik ve kıkırdakları yeni pozisyonda korumak için burna alçıdan bir atel uygulanır. Sıklıkla burun orta kıkırdağını korumak için özellikle de orta kıkırdakta cerrahi uygulandıysa burun tamponları yerleştirilir. Eğer septuma müdahale edilmediyse tampon konulmadan da ameliyat sonlandırılabilmektedir. Artık kullanılan tamponlar çok kısa ve konforlu tamponlardır. Hastalarımın en büyük korkusu olan tamponlar kullanılmamaktadır.
Burun estetiği sonrası ilaçlarla kolayca geçen hafif bir ağrı olabilir. Ben ameliyat sonrasında hastalarıma iki farklı mekanizma ile etkili olan iki ayrı ağrı kesici vererek ağrılarını minimuma indiriyorum ve ağrıdan pek şikayet eden hastam da olmuyor. Morarma ve şişmeyi azaltmak için başınız hafif yukarda yatmanız ve gözlerinize soğuk kompres uygulamanız yeterli olacaktır.
Burun alçısı rinoplastiden beş/yedi gün sonra değiştirilerek yenisi yapılır ve yeni alçıda on/onikinci günde çıkartılır. Burun içine yerleştirilen tamponlar ise iki veya üç gün kalır. Göz çevresindeki morarmalar ameliyatı takiben birkaç gün içinde solmaya başlar ve genellikle ikinci haftaya kalmadan tamamen kaybolur.
Burun estetiği sonrası 12. günde alçınız çıkarıldığında göreceğiniz burun sizin görebileceğiniz en şiş halindedir. Burundaki şişlikler ilk bir ayda %65-75 oranında, üçüncü ayda %85 oranında geriler. Bu şişliklerin %100 inmesi ise ancak birinci yılda mümkün olur. Normal iyileşme, kesin sonucun fark edilmesi için zaman gerektiren yavaş bir süreçtir. Burnun son görünümünü alması, haftalar, aylar hatta bazı vakalarda bir yıl sürebilir.
Burun estetiği sonrası normal hayata dönüşünüz 4 – 7 gün sürer. Uçağa bir hafta sonra binebilirsiniz. Öne eğilerek çalışıyorsanız işinize 15 gün sonra dönmeniz sorun yaşamamanız için önemlidir.
Rinoplastilerin çoğu burun içinden yapıldığından görülebilir yara izi yoktur. Sadece yöntem geniş burun kanatlarını daraltmayı gerektiriyorsa her iki burun kanadı kıvrımında zor fark edilir bir iz bırakacak kesi yapılır.
Düzelmenin derecesi, uygulanan düzeltici işlemin kapsamına ve burnunuzun, kıkırdaklarınızın ve derinizin yapısına bağlıdır. Amaç dikkat çeken yeni burun yaratmaktan ziyade yüzün genel özelliklerine yakışan orantıda ustaca harmanlanmış doğal bir burun yaratmaktır.
Küçük düzeltmeler ve revizyonlar bazen istenebilir ve ilave bir ameliyat gerektirebilir.
Her ne kadar ameliyatı takiben bir, iki günde ayağa kalkacaksanız da doktorunuz normal rutininize yeniden başlamanız için uygun bir program önerecektir.
Uygun iyileşmeye müsaade etmek için koşmak, yüzme ve hatta öne eğilme gibi kan basıncını arttıran aktiviteler ilk bir kaç hafta kısıtlanmalıdır. İşe geri dönme kararı kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine bağlıdır.
Burun alçısı uzaklaştırıldıktan sonra morlukları örtmek için kozmetik malzemelerin kullanımına müsaade edilir. Morluklar geçinceye kadar güneş koruyucu kremler önerilir.
Op.Dr.Alper Bayraktar'dan ücretsiz muayene randevusu almak için bizi, 0224 233 57 (58) 00 nolu telefondan arayabilir veya yan resimdeki e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Kaynak: Bu makalenin Telif Hakkı korunmaktadır. Kaynak gösterilmeden alıntı edilen makalelerimiz için hukuki mücadele başlatırız.