Eğri Burun
Eğri Burun Ameliyatları
Eğri burunun düzeltilmesi burun estetiği sanatının en önemli ve en zor kısmıdır.
Eğri burunun düzeltilmesinde amaç burnun tüm kısımlarının orta hatta veya orta hatta belirli uzaklıkta olması, burun içi septumunun mutlaka burun sırtı (spreader ) greftlerle desteklenmesi ve burun septumunun düzeltilerek nefes yolunun da açılması gerekmektedir.
Eğri burunlu hastaların bilmesi gereken en önemli şey, ameliyat sonrasında özellikle uzun dönemde %10-20 hastada düzeltilmiş olan kıkırdak yapıların aynı tarafa dönme meyili olmasıdır. Bu her hastada olacak diye bir kural yoktur ama eğri burun ameliyatları zor kılan da kıkırdakların hafızası ile uzun dönemde az da olsa aynı tarafa eğrilmesidir.
Tüm burun ameliyatlarında olduğu gibi eğri burun ameliyatlarında da hasta mükemmeli değil gelişmeyi istemeli ve beklentilerini buna göre kurmalıdır.
Eğri Burun Hakkında Merak Edilen Sorular;
Burnum eğri bunu düzeltmek için nasıl bir burun estetik (rhinoplasti) operasyonu yapıyorsunuz?
Eğri burun çok fazla teknik bilgi, deneyim ve yetenek gerektiren zorlu bir rinoplasti problemidir. Tecrübeli ve yetenekli bir cerrah elinde anlamlı derecede düzelme genellikle mümkündür. Bazen burnun tamamen düz olmasına rağmen hasta bir miktar eğikliğin kalmasını isteyebilir
Her hastada uygulanan teknik burun eğriliğini oluşturan sebebe göre değişkenlik gösterir.
Burnu 3 bölmeye ayrılmış olarak düşünebiliriz.
- 1/3 üst bölüm kemiksi,
- orta 1/3 kıkırdak köprü,
- alt 1/3 ise burun ucu tarafından oluşturulur.
Burnun eğikliği oluşturan her bir parçası cerrahın tarafından dikkatlice analiz edilmelidir. Eğikliği oluşturan burun bölümüne göre cerrahi teknik değişkenlik gösterir. Her bölüm de ki eğrilik farklı bir cerrahi plan tasarımı gerektirir. Basit bir deviasyon (eğrilik) basit bir plan gerektirirken, kompleks bir eğrilik; komplike bir cerrahi plan gerektirir.
Eğer eğikliğin sebebi üst 1/3; yani kemiksi parçadan kaynaklanıyorsa burun kemiklerini kırıp yeniden şekillendirerek düz bir pozisyon oluşturmayı yeğliyorum.
Eğer burun ucundan kaynaklanan bir eğiklik varsa t burun kıkırdaklarının farklı uygulamaları ile burun ucu tarafından düzeltiliyorum.
Şayet orta kısım ‘kıkırdak köprü’ eğiklik oluşturuyorsa farklı teknikleri kombine ederek bu bölümdeki eğriliği düzeltiyorum.
Benim burnum niye böyle eğri?
Daha önce geçirilmiş burun kırığına veya doğumsal sebeplerle oluşmuş olabilir. Bazen her ikisi birlikte rol oynayabilir.
Eğik bir burnu düzeltmek için bir taraftan doku çıkarıp, diğer tarafa doku mu ekliyorsunuz yoksa her ikisi mi?
Her ikisi ayrıca burun dokularını yeniden düzenlemek ve şekil vermekte gerekir.
Burnum tamamen eğri, bu sebeple burun deliklerim düz değil. Bunlarda düzelecek mi?
Burun delikleri etrafı doku ile çevrili hava boşluklarıdır. Burun ucu düzeltildiğinde bu deliklerde düz hal alacaktır.
Burnumun eğik olduğundan tam olarak emin değilim, sanki bir tarafındaki tümseklik eğik gösteriyor gibi. Bunu düzeltmek için de aynı cerrahi işlemi mi yapıyorsunuz?
Tam olarak değil. Bunu için sizi detaylı bir şekilde muayene edip bir bakmalı ve tam olarak neyin sorun oluşturduğunu anlamak gerekir. Daha sonra ihtiyacınız olan düzeltme işlemi için cerrahi plan oluşturacaktır. Bu ise tamamen sizin probleminizi oluşturan sebebe bağlıdır
Burun eğriliği (Septum Deviasyonu) Nedir:
Burun boşluğunu ikiye ayıran ve kemik ile kıkırdaktan oluşan bölmenin bir tarafa ya da bazen her iki tarafa doğru eğilmesidir. Burun eğriliği toplumun %80'inde sık olarak görülen bir hastalıktır. Kalıcı tedavisi cerrahi müdahale ile düzeltilmesidir
Burun Eğriliğinin Sakıncaları:
Burun tıkanıklığı neticesinde hastanın rahat nefes almasını engeller. Ayrıca özellikle geceleri ağızdan nefes alma nedeni ile solunum havasının nemi ve ısısı ayarlanamaz ve kronik farenjitin ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Sinüslerin normal çalışmasını engelleyerek sinüzite, oluşturduğu geniz akıntısı ile de larenjit ve bronşite yol açabilir.
Özellikle ileri yaşlarda oksijen alınmasını azalttığı için akciğer ve kalp hastalıklarının oluşmasına veya mevcut hastalığın iyileşmesinin zorlaşmasına sebebiyet verir.
Burun Eğriliğinin( Septum deviasyonu) Sebepleri nelerdir:
Septum deviasyonu buruna gelen darbeler, düşme veya yüz kemiklerinin gelişmesi sırasında kemiklerin birbirleri ile orantısız büyümesi sonucu veya bebeklikte de alınan darbeler hatta doğum anında oluşan travmalarda da burun eğriliği oluşabilir.
Septum deviasyonu burun tıkanıklığının yaygın bilinen nedenlerindendir. Burun tıkanıklığı geceleri daha fazla hissedilebilir. Aynı zamanda ağız açık, horlama, sabah kalktığında boğazında kuruluk - yanma hissi, çabuk yorulma, baş ağrısı, geniz akıntısı, öksürük gibi şikayetlerde hastayı rahatsız edebilir.
DEVİASYON BURUN EĞRİLİĞİ ve TEDAVİSİ
Burun kemiğinde kayma ve eğrilme çok sık karşılaşılan burun tıkanıklığı nedenlerindendir. Burun direği olarak da adlandırılan ve tıp dilinde septum adı verilen bu yapının düzgün olması sağlıklı nefes almanın ilkşartıdır. Burun kemiği kayması veya eğrilme olmasının tıptaki adı Septum Deviasyonudur.Tedavisi cerrahidir. Septoplasti denilen ameliyatla septumun eğri kısımları çıkarılmadan düzeltilir, ve septum orat hatta getirilerek her iki burun pasajının açık olması sağlanır.
Teknolojiyle birlikte tampon kullanılmamaktadır. Günlük hayata geçişi kolaylaştırır.
Burun kemiği eğriliğinin belirtileri ve oluşturduğu şikâyetler nelerdir?
Burun Kemik eğriliği aşağıdaki şikâyetlere neden olur:
- En sık görülen belirti burun tıkanıklığıdır. Tıkanıklık, geceleri daha fazla hissedilebilir.
- Horlama, çabuk yorulma, baş ağrısı, geniz akıntısı, öksürük gibi şikâyetlerle hastayı rahatsız edebilir ve hastanın rahat nefes almasını engeller.
- Geceleri ağızdan nefes alma nedeni ile solunum havasının nemi ve ısısı ayarlanamaz ve farenjitin ortaya çıkışını kolaylaşır.
- Tıkanıklık, sinüslerin normal çalışmasını engelleyerek sinüzite; oluşturduğu geniz akıntısı ile de larenjit ve bronşite yol açabilir.
Burundan yetersiz nefes almak, özellikle ileri yaşlarda oksijen alınmasını azalttığı için akciğer ve kalp hastalıklarının oluşmasına veya mevcut hastalığın iyileşmesinin zorlaşmasına neden olabilir.
Burun kemiği eğriliği tanısı nasıl konur?
Muayenede öncelikle belirtilerin neler olduğu saptanacak, sonrasında ise daha önce burnunuza hasar verecek bir travma yaşayıp yaşamadığınız veya bir burun ameliyatı geçirip geçirmediğiniz sorulacaktır. Daha sonra eğriliğin derecesini ölçmek için doktorunuz tarafından burun muayenesi yapılacaktır. Daha detaylı inceleme için endoskopik muayene ve bilgisayarlı tomografi istenebilir.
Burun kemiği eğriliği nasıl tedavi edilir?Burun kemiği eğriliği nasıl tedavi edilir?
Burnun iç bölmesinde meydana gelen eğrilik, birçok kişide bulunduğu için eğer hastaya rahatsızlık vermiyorsa tedavi uygulamak gereksizdir. Ancak hasta durumdan şikâyetçiyse sorun düzeltilmelidir ve bunun da tek yolu ameliyattır.
İki tip burun şekillendirme ameliyatı vardır: septoplasti ve rinoplasti
Rinoplasti, hastanın burun şekil ve konturu değiştirmek için uygulanan bir estetik cerrahi işlemidir. (detaylı bilgiyi burun estetiği bölümümüzde bulabilirsiniz)
Septoplasti, burnun, fonksiyonunu yerine getirmesini engelleyen sorunları düzeltmek için yapılır. Ameliyat, kemik yapısının olgunlaşmasıyla birlikte erkeklerde 17–18, kadınlarda ise 15–16 yaşından sonra uygulanır. Ancak bazı özel durumlarda daha erken yaşlarda da müdahale yapılabilir.
Yaklaşık 20-40 dakika süren ameliyatta kıkırdak ve kemikteki şekil bozuklukları düzeltilir. Düzeltilemeyecek kısımlar ise çıkarılır, eğer dışarıda düzeltilebilirse tekrar burunda bulunduğu bölgeye yerleştirilir. Ameliyat, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan rahatlık sağlanması için genel anestezi tercih edilir. Operasyon sonrası iz kalmaz.
Septoplasti; estetik burun cerrahisi (rinoplasti) ve sinüzit ameliyatıyla birlikte yapılabilir. Ameliyat sonunda hastanın burnuna 48 saat boyunca duracak tamponlar konur. Tamponlar alındıktan sonra hasta günlük yaşamına dönebilir.
Op.Dr.Alper Bayraktar'dan ücretsiz muayene randevusu almak için bizi, 0224 233 57 (58) 00 nolu telefondan arayabilir veya yan resimdeki e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
BURUN EĞRİLİĞİ HASTA YORUMLARI
Comments
:
RSS feed for comments to this post