Burun ameliyatlarında tampon uygulaması yerini tamponsuz burun ameliyatlarına bırakıyor. Estetik veya fonksiyonel tüm burun ameliyatları artık, hastaların korkulu rüyası haline gelen "burun tamponları" kullanılmadan da yapılabiliyor..
Burun ameliyatları,yurdumuzda en çok yapılan estetik ameliyat olması nedeniyle oldukça popülerdir. Burun ameliyatlarında hastaların ameliyatın kendisinden çok daha fazla korktukları konu burun tamponudur.
Türkiye'de yüz güzelliğini geliştirmek için en sık yapılan estetik ameliyat burun ameliyatıdır. Bunun nedeni Anadolu insanının burun yapısının kemikli ve büyük olmasıdır.
Birçok hastam bana 'yüzümün diğer özelliklerini beğeniyorum ama burnumdaki kemer yüzümü gölgeliyor 'diyerek bu durumu onaylamaktadır. Özellikle burun şekli hastaların psikolojisini bozabilmektedir. Bu durum özellikle genç bayan ve erkeklerde daha belirgindir.
Hastalarıma her zaman belirttiğim bir nokta da, bu ameliyat sonucunda görünümünüz gelişebilir, kendine güveniniz artabilir, ancak tüm hayatınızı değiştirmeyecektir, yani ameliyat size daha iyi bir iş veya daha iyi bir eş getirmeyebilir, kendinizi çok şanssız olarak niteliyorsanız şansınızı arttırmaz, tüm bunlar sizin hayata bakışınız ve olaylar karşısında ne kadar pozitif olabildiğinizle alakalıdır.
Burun estetiği ameliyatı olacak hastalar genellikle eskiden ya da daha önceden ameliyat olmuş arkadaş ya da dostlarına danışırlar. Dinledikleri hikâye genellikle korkunçtur. Oldukça sıkıntılı saatleri ve ameliyat sonrası nefes alamamaktan duydukları rahatsızlıkları anlatırlar.
Sonuç olarak burun estetiğinde hastaların korktukları ayrıntılardan birisi tampondur. Henüz estetik cerrahinin çok gelişmediği dönemlerde kullanılan çok uzun ve çıkartılırken acı veren tampon öyküleri şehir efsanesi haline gelmiş görünüyor.
Artık günümüz modern burun estetiği kavramları içerisinde biliyoruz ki, tampon kullanılmadan burun operasyonu yapılabiliyor.
Özellikle modern teknolojik gelişmeler ışığında şu anda burun kemiğini kırmadan özel robotik cihazlarla keserek operasyon yapmak şu anda günümüzde mümkün olmaktadır.
Bu tekniklerle birlikte özellikle iyileşme çok hızlı olmakta ve 10 gün sonra dahi kimse ameliyat olduğunuzu dahi anlamamaktadır. Artık burna kocaman tamponların konduğu eski tarz tekniklerden kesinlikle vazgeçilmiştir.
Burun üstüne konan alçıların hiçbir faydası olmamaktadır. Bu nedenle biz sadece thermal splint denilen sert bandaj yapıyoruz. Bu bandajlar tamamen burun şeklinde olup kişiye özel hazırlanmaktadır.
Eğer burnunuzun yüzünüzle uyumsuz olduğunu veya burnunuzun yüzünüzde çok büyük durduğunu; insanlarla yüz yüzeyken burnunuzun yüzünüzü gölgelediğini düşünüyorsanız, aynada baktığınızda burun kemeriniz sizi rahatsız ediyorsa, burnunuzda eğrilik şekil bozukluğu varsa ve buna burun tıkanıklığı da eşlik ediyorsa veya burnunuzdaki küçük bir kemer yüzünden yüz görünümünüzü estetik olarak geliştirmek istiyorsanız siz estetik burun ameliyatı için uygun adaysınız demektir.
Çünkü estetik burun ameliyatı ile tüm bu sorunlar çözülebilir.
Estetik burun ameliyatları iki tür teknik ile yapılabilir. Her iki tekniğin de kendine has avantajları mevcuttur.
Bunlardan ilki 'kapalı teknik' dediğimiz, tüm kesilerin burun içine yapıldığı daha çok burun sırtı ve burun ucunda sınırlı bir takım değişiklikler yapılması planlanan hastalarda uygulanan tekniktir.
İyi ve tecrübeli ellerde daha büyük deformiteler de düzeltilebilir.
İkinci teknik ise 'açık teknik' olarak adlandırdığımız tekniktir. Bu teknikte kapalı teknikte yapılan kesilere ek olarak iki burun deliğinin arasındaki deriye de bir kesik yapılır ve burnun kemik ve kıkırdak yapıları tamamen ortaya konur.Burun delikleri arasına yapılan kesi çoğunlukla hiç iz bırakmadan iyileşir. Bu teknik sayesinde kapalı teknik ile yapamadığımız birçok işlem yapılabilir.
Buruna yeni şeklini vermek için burnun kemik ve kıkırdak yapılarından çıkarmamız gereken kısmını çıkarıyoruz, kıkırdak eklememiz gereken yerlere yine burun içinden aldığımız kıkırdaklara yeni şekil vererek, kıkırdak ekliyoruz.
Burun ile yüzün birleşme yerindeki kemiği çok keskin aletlerle kesiyoruz ve burnu gerektiği kadar daraltıyoruz, burun ucundaki kıkırdaklara dikişler atarak veya kıkırdak ekleyerek şekil veriyoruz, gerekirse burun kanatlarına kıkırdak ekliyoruz ve ameliyat sonunda burun tabanı genişse bu kısmını daraltıyoruz. Böylece buruna yeni şeklini vermiş oluyoruz.
Bu aşamadan sonra burun üstünden kaldırdığımız dokuyu burun üzerine tekrar kapatıyoruz. Yapılan kesileri dikiyoruz. Burun içinde septum düzeltildi ise burun içine silikon splint koyuyoruz.
Burun üstüne burnun yeni şeklini koruması için plastik veya alüminyum bir kalıp koyuyoruz.
Burun derinizin kalınlığı veya inceliği, deri altı dokunuzun kalınlığı, sigara içip içmemeniz, iyi beslenip beslenmediğiniz, burun içi kıkırdak ve kemik dokularınızın kalın veya ince oluşu, ameliyat öncesi burnunuzdaki bozukluğun derecesi ve böyle birçok faktör doktorun inisiyatifi dışında ameliyat sonucunu etkileyecektir.
Daha ilk görüşte burundaki problem ve yüzün diğer bölümleri ile ilişkisi anlaşılsa da, genellikle önden ve yandan çekilen burun fotoğrafları bilgisayar ekranında hasta ile birlikte yorumlanır.
Problemlerin tespiti ve daha düzgün bir profil oluşturulması için burun estetik operasyonu planı artık bilgisayar yardımıyla daha kolay yapılmakta, aynı zamanda problemin ve çözüm şeklinin hasta tarafından da iyi anlaşılmasını, doktor ve hasta arasında mutabakatın daha net olmasını sağlamaktadır.
Buruna odaklanarak gelmiş birçok hasta problemin çene, alın, gıdı gibi komşu bölgelerde de olabildiğini görmektedir.
Çenenin burun ve alına göre daha geride olması yaygın görülen bir durumdur. Bu durumda eş zamanlı olarak çene büyütme önerilebilir. Bazen de burun kökü çukurluğunun fazla olmasından dolayı alın bombe ve burun kemerli görülebilir. Bu durumda burun kökünün, burun sırtının doldurulmasını önerilebilir.
Alnınız geride ise alın bombeliğinin artırılması gerekebilir. Genellikle bu bölgelere ameliyat esnasında burnunuzdan çıkan kendi dokularınız konacağından eş zamanlı yapılması hasta açısından büyük kolaylıktır.
Op.Dr.Alper Bayraktar'dan ücretsiz muayene randevusu almak için bizi, 0224 233 57 (58) 00 nolu telefondan arayabilir veya yan resimdeki e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.